Sunday 26 February 2017

Löytyikö Yalan kansallispuistosta leopardeja ja norsuja?

Sri Lankaan lähtiessä meillä oli yksi ajatus: norsuja on nähtävä. Koska mä halusin välttää norsujen orpokoteja ja muita paikkoja, joissa norsuja pidetään mahdollisesti kyseenalaisissa olosuhteissa, nousi jeeppisafari kansallispuistossa varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Päädyttiin tekemään retki Yalan kansallispuistoon 3,5 tunnin automatkan päähän meidän tukikohdasta Unawatunasta. Yala valikoitui meidän kohteeksi siksi, että se on maailman paras luonnonmukainen paikka leopardien bongaamiseen! Se sattuu myös olemaan suosituin maan kansallispuistoista, joten erilaisissa retkissä oli mistä valita.



Auto kuljettajineen, sisäänpääsy puistoon, jeeppi noin kolmeksi tunniksi ja jeepissä mukana kulkeva opas kustansivat suunnilleen 70 euroa+tipit per nassu. Kallista lystiä, mutta jo pelkkä sisäänpääsy kansallispuistoon olis ollut noin 30 euron luokkaa ja julkisilla sinne kulkeminen on hankalaa. Meidän puheessa Yalan nimi muuttuikin nopsaan yoloksi, eli törsätään nyt sitten kun kerran täällä ollaan. :D Oli kyllä turhaa, että jeeppi oli ainoastaan meille, sillä ihan yhtä hyvin sieltä olis eläimiä bongaillut kahden ihmisen sijaan neljä. Sama homma Unawatunasta kansallispuistoon kulkemisen suhteen, mutta juuri samaa retkeä ei ollut varannut kukaan muu samasta matkatoimistosta, joten ei pystytty jakamaan kyytiä. Opas oli kyllä hyvä huomaamaan eläimiä haukankatseellaan, mutta hän puhui englantia niin vahvalla aksentilla, ettei puolet ajasta saatu siitä selvää..














Onnistuttiin näkemään ainakin puhveleita, norsuja, riikinkukkoja, villisikoja, mangusteja, apinoita, valkohäntäpeuroja, varaani, erilaisia lintuja ja krokotiilin selkä. Leopardeja ei valitettavasti nähty, vaikka opas niitä kovasti yritti meille bongailla. Välillä jeeppikuski ja opas juttelivat muiden kuskien kanssa, eikä ilmeisesti kukaan muukaan samaan aikaan liikenteessä ollut ollut nähnyt leopardeja. Harmi, mutta safari oli kyllä leopardien puutteesta huolimatta mieleenpainuva kokemus ja eläinten lisäksi nähtiin runsaasti kaunista luontoa ja erikoista kasvillisuutta. Hyvä kokemus siis kaikkiaan!







No comments:

Post a Comment